Våra gröna druvor

Solaris Solaris

Solaris är en medelväxande sort med gröna druvor som är framtagen av det statliga vininstitutet i Freiburg genom att korsa sorterna Merzling och GM6493.

Den är en sk. piwi planta (pilzwiderstandsfähige). De utmärker sig framför allt för god motståndskraft mot sjukdomar och mjöldagg. Klasarna är medelstora och plantorna rikbärande. Bladen är stora och lysande gröna.

Vinerna kan variera mycket i doft från aromatiska till mogna gula äpplen och honungstoner. Troligen beroende på odlingslokal och vinmakningsfilosofi. Smak kraftig och koncentrerad och oftast en god kropp. Många uppvisar också en hög alkoholhalt på 13-14 %.

Johanniter Johanniter

Johanniter  är en grön piwidruva som är en korsning mellan Riesling och Seyve-Villard x (Ruländer x Gutedel) framtagen av wbi, Freiburg, Tyskland.

Den visar många likheter med Riesling. Druvorna är medelstora och klasarna relativt kompakta. Doften är neutral. Smaken påminner om Pinot gris och Riesling med inslag av melon och mandarin.

Våra blå druvor

Rondo Rondo

Rondo är en blå piwi (pilzwiderstandsfähige) sort. Den används den till rött vin och rosévin. Det är en korsning mellan Saperavi Severnyi och St. Laurent professor V. Kraus i dåvarande Tjeckoslovakien och är vidareförädlad av tyska vinforskningsinstitutet i Geisenheim. Rondo är en druvsort som mognar mycket tidigt och har en mycket god härdig mot falsk mjöldagg. Rondodruvor ger ett fylligt rubinrött, harmoniskt vin  med koncentrerad smak. som också används i cuveér t ex med Bolero och Regent.

Bolero Bolero

Bolero är en blå druva som är en korsning mellan Rotberger x Reichensteiner och Seibel som kommer från Geisenheim, Tyskland med rödblå druvor i stora klasar.

Den ger ett elegant harmoniskt vin med god fyllighet och fruktarom. Kan användas både till rödvin, rosé och som ätdruva.

Cabaret Noir Cabaret Noir

Cabaret Noir är en blå hybriddruva från Valentin Blattner 1991 i Schweiz. Det är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och okänd partners. Det är en s.k. piwi-druva. Druvorna är små runda med tjockt skal som mognar tidigt. Vinet visar en subtil variation av Cabernet med dofter av mörka körsbär, enbär och violer. Smaken påminner om smaken av kryddnejlika och peppar. De mogna tanninerna avrundar den behagligt mjuka smakprofilen för denna sort.