Våra gröna druvor

Solaris Solaris

Solaris är en medelväxande sort med gröna druvor som är framtagen av det statliga vininstitutet i Freiburg genom att korsa sorterna Merzling och GM6493.

Den är en sk. piwi planta (pilzwiderstandsfähige). De utmärker sig framför allt för god motståndskraft mot sjukdomar och mjöldagg. Klasarna är medelstora och plantorna rikbärande. Bladen är stora och lysande gröna.

Vinerna kan variera mycket i doft från aromatiska till mogna gula äpplen och honungstoner. Troligen beroende på odlingslokal och vinmakningsfilosofi. Smak kraftig och koncentrerad och oftast en god kropp. Många uppvisar också en hög alkoholhalt på 13-14 %.

Johanniter Johanniter

Johanniter  är vår senast nyplanterade sort. Det är en grön druva som är en korsning mellan Riesling och Seyve-Villard x (Ruländer x Gutedel) framtagen av wbi, Freiburg, Tyskland.

Den visar många likheter med Riesling. Druvorna är medelstora och klasarna relativt kompakta. Doften är neutral. Smaken påminner om Pinot gris och Riesling med inslag av melon och mandarin.

Våra blå druvor

Rondo Rondo

Rondo är en är en blå piwi (pilzwiderstandsfähige) sort med stor växtkraft, med stora klasar och ger en hög avkastning. Rondo är mycket pålitlig och ger skörd även under dåliga säsonger. Den används till rött vin och rosévin. Den skapades 1964 av professor V. Kraus i dåvarande Tjeckoslovakien genom att korsa sorterna Saperavi Severnyi och St. Laurent och är vidareförädlad av tyska vinforskningsinstitutet i Geisenheim.

Rondo är en druvsort med stora hjärtformiga blad som mognar mycket tidigt, har en mycket god härdig mot vinterfrost och falsk mjöldagg, men är känslig för vårfrost då den vaknar tidigt. 

Rondodruvor ger ett fylligt rubinrött, harmoniskt vin med koncentrerad smak som också används i cuveér t.ex. med Regent och Solaris.

Bolero Bolero

Bolero är en blå druva som är en korsning mellan Rotberger x Reichensteiner och Seibel som kommer från Geisenheim, Tyskland med rödblå druvor i stora klasar.

 

Den ger ett elegant harmoniskt vin med god fyllighet och fruktarom. Kan användas både till rödvin, rosé och som ätdruva.